Sayfa: [1]
Yazdır
Gönderen Konu: BALKAN SEMPOZYUMU:Örgütlenmede gençliğin rolü -Hüsamedin Abazi  (Okunma Sayısı 142 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Nihal Ünver
Yeni Üye
*

« : 31 Ocak 2010, 14:26:39 »

HÜSAMEDİN ABAZİ
KOSOVA AKEA YARDIM DERNEĞİ BAŞKANI

Dünyanın yeni sosyal gerçekliğinde gençler, toplumsal gelişmenin önemli bir parçasını ve özgür bir çevre | oluşumu ve demokratik değerlerin yerleşmesine imkân sağlayan toplumdaki siyasal, ekonomik ve sosyal reformların arkasındaki destekleyici kuvveti temsil eder.
Kosova'da nüfusun yarısından fazlasını gençler oluşturuyor ve bu da ülkemize bölgedeki diğer ülkelere oranla bir avantaj sağlıyor. Ancak Kosova'da gençler işsizlik, eğitim ve karar alma süreçlerine etkin katılımın sağlanamaması gibi büyük sorunlarla karşı karşıyadırlar.

Kosova'da gençlerin karar alma sürecine katılımı sembolik olmaktan öteye geçememiştir. Fikir ve tavsiyeleri, uygulama aşamasında dikkate alınmamıştır. Tüm bunlar, gençlerin toplumda görmek istedikleri değişimleri gerçekleştirme noktasında özgüvenlerini fazlasıyla kırmıştır. İşsizlik de, bugünkü Ko-sova'da en büyük sosyal sorunlardan biri olmaya devam ediyor. Nüfusun çoğunluğunu oluşturan gençler, bu durumdan en çok etkilenen kesim. Kosova'daki işsizliğin artmasında eski Yugoslavya'daki savaşlar, 90'lı yıllardan sonra yaşanan kanun ihlalleri ve ayrımcı kanunlar, savaş sırasında ve sonrasında meydana gelen ekonomik krizler ile devletleşme sürecinde ortaya çıkan temelsiz durum gibi geçmişe ait sebepler sayılabilir.

Gençlerin gönüllü organizasyonlarına katılımıyla ilgili mevcut sorunların kaynağı, genç nüfusun çoğunluğunu temsil etmeyen yerel ve ulusal gençlik örgütleridir. Gençlerin STK'ların programlarına katılımı onlara kendilerinin toplumsal sistemin bir parçası olduğu hissini verecek düzeyde değildir.

Gençlerin temel endişeleri olan eğitim sistemindeki aksaklıklar, yetersiz iş imkânı, düşük hayat standartları ve toplumsal destek alanlarında yaşanacak değişim, sadece sivil toplum programlarıyla gerçekleşmez, sorunların çözümü için aynı zamanda devlet düzeyinde gençlik politikaları gerektiren radikal değişim ve reformlar da gereklidir.

Kosova'da devlet düzeyinde sistematik ve kurumsal bir gençlik siyaseti mevcut değildir. Ülkede gençlik siyaseti geliştirecek ve gerçekleştirecek gerekli yapılar ve kapasite de bulunmamaktadır.

Her şeyden önce atılması gereken en önemli adım, gençleri başta istihdam ve eğitim gibi alanlarda harekete geçirecek detaylı bir yasal çerçevenin oluşturulmasıdır. Çözülmesi gereken bir diğer önemli sorun da eğitim kalitesinin arttırılması ve gençleri pratik çalışmaya hazırlamak için gerekli olan eğitim reformlarının bir an önce hazırlanmasıdır.

Gençlik Örgütü, gençlik programları için öz ve açık bir strateji hazırlamalıdır. Örgüt, programlarının ne kadar önemli olduğunu gençlere anlatmak için daha çok çalışmalı ve daha etkili bir yol olarak okullar ve üniversitelerden destek istemelidir.

STK'lar arasındaki iş birliği ve ortak programlar da gençlerin bu çalışmalara ilgi duymalarında büyük öneme sahiptir. Özellikle farklı ülkelere mensup STK'lar arasında ortak projeler yürütmek için de bu tür iş birliklerinin oluşturulması oldukça önemlidir.
Bir başka metot da tüm kurumları, gençlik örgütlerini, bağışçıları, medya ve diğer toplulukları içerecek sportif etkinliklerin teşvik edilmesi olabilir. Sportif faaliyetler herkese açık olmalı ve gençlerin başka etkinliklere katılımını da sağlamalıdır.

Sayfa: [1]
Yazdır

Gitmek istediğiniz yer: